Välkommen till MP Österåkers gemensamma blogg!

Här bloggar vi som är aktiva i MP Österåker.
Alla åsikter som uttrycks här är personliga.

torsdag 28 januari 2010

Mp vill satsa på barnen i Österåker!

"Satsning på unga och gamla och oförändrad skatt för 2010 i Österåker". Så stod det när alliansen presenterade sin budget i höstas. Detta betyder i stort sett att man med hjälp av statsbidraget går in och täcker volymökningar och tidigare förluster i skolan. Men vad som inte nämns är att de allra minsta barnen, nämligen de som går i förskolan, inte får ta del av någon satsning överhuvudtaget. Tvärtom sänker man den sedan förra året frysta förskolepengen! Löneökningar är redan avtalade varför förskolorna i Österåker, som redan har bland de största barngrupperna i hela landet och en mycket låg andel högskoleutbildade pedagoger, nu står inför kvalitetsförsämringar som i många fall innebär ännu större barngrupper.

De två senaste decennierna har barngrupperna i förskolan ökat dramatiskt i hela landet, vilket oroar då forskning visar att stora grupper påverkar, främst de minsta barnen, negativt på flera sätt. Mot bakgrund av att även den psykiska ohälsan hos barn och unga ökat lavinartat under samma period blir det knappast mindre angeläget att ta varningarna på stort allvar. Alliansen i Österåker har dock på flera sätt visat att man inte gör det. Man har inte klarat av att sätta tydliga gemensamma mål i den här frågan, mål som dock är meningslösa om de ständigt prioriteras bort till förmån för skattesänkningar. Trots påstådda, men otydliga, ambitioner om att minska barngrupperna har de istället ökat från år 2008 till 2009 då man prioriterade att sänka skatten. Nu står man som sagt inför ytterligare försämringar.

Det är dags att vi står upp för framtiden och kräver en politik där våra barn prioriteras högre än så här! Vi i Miljöpartiet i Österåker tycker inte att våra barn har tid att vänta på att förskolechefer och rektorer ska trolla med knäna. Vi vill göra en riktig satsning på barnen i Österåker och tror och hoppas att medborgarna i vår barnrika kommun vill samma sak!

Mer om detta kan man läsa i vårt budgetförslag på www.mp.se/osteraker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar