Välkommen till MP Österåkers gemensamma blogg!

Här bloggar vi som är aktiva i MP Österåker.
Alla åsikter som uttrycks här är personliga.

onsdag 7 april 2010

Godisskatt- inget dåligt aprilskämt

Den 1 april skrev många tidningar om hälsoexperter som vill införa skatt på socker och många trodde av oklar anledning att det var ett aprilskämt. Läs bland annat här.

Ett debattprogram tog även upp frågan samma kväll och jag reagerade starkt på de oerhört svaga argumenten från motståndarsidan. Sammanfattningsvis kan sägas att man ser det som att den beryktade storebrorsan staten ska in och styra ännu mer över folks liv. Vi borde själva klara av att äta mindre godis om vi behöver det. Och skatt kommer inte att hjälpa. Och där tog argumenten slut.

Men om vi skulle se det så här istället:

Vi betalar 25 procents moms på de flesta varor och tjänster vi konsumerar, detta ifrågasätts sällan (av "vanliga människor" åtminstone) eftersom vi är så vana vid det. Men på alla livsmedel betalar vi hälften, nämligen 12 procent, och av någon anledning ingår godis, glass och andra onyttigheter här. Varför? Moms på mat bör vara låg, gärna lägre än idag, eftersom det är något vi alla måste konsumera rätt mycket av oavsett ekonomi. Men godis, var finns logiken i en lägre momssats där? Om vi höjer den till 25 procent så ligger den på den nivå där den borde legat från början. Om det nu inte får önskad effekt kan vi iallafall trösta oss med att de ökade skatteintäkterna kan användas till slopad moms på frukt och grönt, den kombinationen kan sannolikt leda till att vi tjänar in en slant på minskade sjukskrivningar, vårdkostnader etc. Mer om det här.

Just den viktiga aspekten tycks för övrigt många helt glömma bort i debatten. Ohälsosamma vanor orsakar ohälsa som i sin tur kostar massor av skattepengar,vilket påverkar oss alla. Bara de direkta sjukvårdskostnaderna för fetma och dess följdsjukdomar kostade år 2002 cirka tre miljarder kronor! Sällan hör man vanligt folk klaga på det, medan höjd skatt på godsaker ses som rena övergreppet av människor som minsann kan hålla sin sockerkonsumtion på en rimlig nivå och därför anser att alla borde kunna det. Som om man inte tidigare insett att vi alla redan är med och betalar stora summor för ohälsan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar