Välkommen till MP Österåkers gemensamma blogg!

Här bloggar vi som är aktiva i MP Österåker.
Alla åsikter som uttrycks här är personliga.

måndag 29 mars 2010

Moderat i UN tror att skattesänkning kan ersätta lärares löneökning!?

Så har det hänt igen - en Österåkersmoderat visar tydligt och ogenerat att hon inte vill ta till sig av våra kommunanställdas oro och kritik i ett insändarsvar i veckans Kanalen. Läraren fick för två veckor sedan sin insändare publicerad och visar sig där tydligt kritisk mot skattesänkningarna som hon anser drabbar barnens utbildning och skapar en orimlig arbetssituation för lärarna.

Läraren nämner även att SKL inte vill ge lärarna löneförhöjning. Österåkersmoderaten/ledamoten får inte detta missnöje att hänga ihop med kritik mot skattesänkning. Jag kan knappt tro att detta är sant?! Det ska väl knappast behövas förklaras för en ledamot i utbildningsnämnden att en skattesänkning, som drabbar bland annat lärarnas arbetssituation, inte ens till någon del kan ersätta en löneökning? Skattesänkningarna gör ju dessutom att eventuella löneökningar går ut över verksamheten (och därmed arbetssituationen).

Ledamoten tycker heller inte att de 25 timmars undervisningstid läraren har är "särskilt" mycket och hänvisar till "vanliga" jobb där man inte har tid att reflektera och planera inom 40 timmars heltid. Men.. det sistnämnda verkar ju till att börja med tyda på att det anses helt rimligt att ägna obetald fritid åt att planera och administrera sitt arbete? Vidare finns inget som tyder på att ledamoten har egen erfarenhet eller ens grundad uppfattning om vilken tidsåtgången är för alla arbetsuppgiften, utöver undervisning, som läraren rabblar upp i sin insändare. Där ingår dessutom "arbeta på fritids" som knappast är en administrativ uppgift.

Österåkersmoderaten och ledamoten avslutar sin insändare med att hävda att det viktigaste för henne är "elevernas rätt till arbetsro och möjlighet att gå vidare i egen takt och efter egen förmåga". Fint, men är inte just det här något av det som på flera håll blir ganska svårt att åstadkomma med landets (nästan) lägsta lärartäthet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar