Välkommen till MP Österåkers gemensamma blogg!

Här bloggar vi som är aktiva i MP Österåker.
Alla åsikter som uttrycks här är personliga.

tisdag 23 mars 2010

Tydliga besked från Österåkersmoderaterna

I Österåkersmoderaternas Österåker är alla välutbildade villabor som engagerar sig i föreningslivet och vars barn aldrig kommer att efterfråga billiga hyreslägenheter. Detta framkom tydligt under Moderaternas anförande i den allmänpolitiska debatt som pågick kvällen den 23/3 i Kommunfullmäktige. En debatt som går att lyssna på via Radio Österåkers webbsida.

Vidare framkom bland annat att Österåkersmoderaternas idealmedborgare är så tacksamma över att snabbt bli erbjudna en förskoleplats någonstans i kommunen, att de glömmer bort att ställa krav på kvalitet. Det faktum att kommunens elever presterar över genomsnittet på ämnesprov och får hyfsade betyg ses som en garant för hög kvalitet i alla verksamheter, hela vägen från förskola upp till gymnasieskola. Så länge man kan visa upp detta har det ingen betydelse att både personaltäthet och andel personal med pedagogisk högskoleexamen är bland de lägsta i hela landet, i förskola, förskoleklass, fritidsverksamhet och grundskola. Inte heller har det någon betydelse för Österåkersmoderaternas tilltänkta väljare att många barn med särskilda behov inte får det stöd de har rätt till, att lärarna är mer sjuka än nästan någon annanstans i Sverige och att man varken har råd med vikarier eller modern utrustning i en del verksamheter. Allt detta överskuggas nämligen av skapliga, genomsnittliga, meritvärden och betyg, samt märkligt utformade kundundersökningar. I Österåkersmoderaternas drömsamhälle tillåts man fortgå med samma gamla vanliga politik utan att drabbas av den kritik man brukar benämna gnäll, negativism eller svartmålning i brist på bra argument.

Det Österåkersmoderaterna har att erbjuda, och redan gett oss, är en lägre kommunalskatt. En lägre skatt ger utrymme för valfrihet och drömuppfyllelse säger man. Den skattesänkning man hittills åstadkommit under mandatperioden har dock nätt och jämt uppfyllt drömmen om en extra dagens lunch per månad för medelinkomsttagaren. Tror man något annat har man nog sammanblandat kommunalskattesänkning och jobbskatteavdrag. Frågan är hur samma skattesänkning påverkat valfrihet och drömmar hos till exempel de barn och ungdomar som behövt, men nekats, särskilt stöd.

En moderatpolitiker sa under debatten att varje ineffektivt utnyttjad skattekrona är en stöld. Jag håller med. Men lika fullt anser jag att det är djupt orättfärdigt att inte möjliggöra en i alla avseenden god kvalitet i samtliga de skattefinansierade verksamheter som de allra flesta av våra barn är hänvisade till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar