Välkommen till MP Österåkers gemensamma blogg!

Här bloggar vi som är aktiva i MP Österåker.
Alla åsikter som uttrycks här är personliga.

onsdag 31 mars 2010

Oroväckande psykisk ohälsa bland Österåkerselever!

En färsk undersökning visar att den psykiska ohälsan hos Österåkers elever i årskurs 6 är oroväckande hög. De ligger bland de 25 procent som har störst problem på fem av sex indikatorer; psykosomatiska besvär, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, bristande välbefinnande och problemens påverkan på vardagslivet.


Titt som tätt får jag veta, antingen genom lokaltidningarna, föräldrar och lärare jag känner eller via föräldraföreningen jag är engagerad i, att allt inte står rätt till i skolan. Många lärare anser att de har en orimlig arbetssituation som går ut över barnen, föräldrar rapporterar om stök, bråk eller bristande arbetsro i sina barns klasser och barn i behov av särskilt stöd får inte tillräcklig hjälp. Själv har jag en släkting i en högstadieskola här i Österåker som har fått inbrott i sitt skåp fem gånger samma termin (det är normalt, enligt denne) och i vars skola misshandel tycks vara mer eller mindre vardagsmat.

Men tittar man på de genomsnittliga resultat våra elever presterar och vilka betyg de får, ligger de glädjande nog över snittet. Och då finns det inga problem i våra skolor, inga väsentliga sådana åtminstone, säger våra allianspolitiker. Själv har jag aldrig tyckt detta är tillfredsställande. Hur vet vi att det alltid kommer att vara på det viset med nuvarande förutsättningar? Förutom det som beskrivs ovan har vi landets nästan lägsta lärartäthet och andel friska lärare. Och även om kunskap ska stå i centrum tillbringar barn och unga väldigt mycket tid i skola/fritidsverksamhet och skola handlar om mycket mer än mätbar kunskapsinhämtning.

Jag anser att resultatet av denna undersökning tydligt visar faran i att enbart fokusera på skolresultat såsom majoriteten gör. När många elever i en kommun har den här typen av problem anser Statens Folkhälsoinstitut att det är ett tecken på att något inte står rätt till. "Det är troligt att det finns någon eller några faktorer i miljön i skolan eller i omgivningarna i kommunen som motverkar en god hälsa."

Att orsaken i första hand skulle ligga i hemmiljön verkar inte särskilt troligt eftersom Österåker har relativt få sociala problem och Öppna jämförelser 2009 Folkhälsa (SKL) visar att den psykiska hälsan bland vuxna i vår kommun är god.

Resultaten av kartläggningen är tänkta att ligga till grund för diskussion både på den enskilda skolan och i den enskilda kommunen. Orsakerna till problemen och vilka åtgärder som är lämpliga är självklart inte givna, men jag hoppas verkligen att majoriteten i Österåker tar det här på stort allvar.



Se länk till undersökningen:

http://www.fhi.se/sv/Vart-uppdrag/Barns-och-ungas-halsa/Kartlaggning-psykisk-halsa/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar