Välkommen till MP Österåkers gemensamma blogg!

Här bloggar vi som är aktiva i MP Österåker.
Alla åsikter som uttrycks här är personliga.

söndag 13 juni 2010

Ta vara på flerspråkigheten

Jag fick publicerad följande insändare i Kanalen denna vecka (nr 22, vecka 23, 9 juni 2010):

"Under våren har Moderaterna i Österåker haft en annonskampanj i lokalmedia, där man stoltserar med hur bra det går för kommunens skolor. Tyvärr rimmar detta mycket illa med det intrycket man får, när man pratar med upprörda föräldrar och uppgivna lärare i kommunen. Som ännu en i raden av av den styrande alliansens nedskärningar inom barnomsorgen, är det nu kommunens modersmålssatsning som drabbas.

Produktionsstyrelsen har nu beslutat att dra ner modersmåls- undervisningens budget rejält, vilket kommer att innebära en väsentlig försämring av undervisningens kvalitet, i form av större elevgrupper och mindre tid till varje elev. En del elever kommer troligtvis endast erbjudas undervisning på andra skolor än den egna.

Forskning visar att barn klarar sig bättre i skolan ju bättre de behärskar sitt modersmål. Miljöpartiet i Österåker anser att flerspråkighet och interkulturella kunskaper bör ses som en merit vid anställning i kommunen. Vi vill därför uppmuntra flerspråkighet genom att prioritera modersmålsundervisningen och ge kommunens barn det språkstöd de behöver."

För den som är intresserad av att läsa mer kring ämnet modersmål, har Skolverket en intressant webbplats kallad Tema Modersmål: http://modersmal.skolverket.se

På den webbplatsen går det också att hitta något av den forskning jag hänvisar till i min insändare, bland annat rapporten Med annat modersmål från 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar