Välkommen till MP Österåkers gemensamma blogg!

Här bloggar vi som är aktiva i MP Österåker.
Alla åsikter som uttrycks här är personliga.

onsdag 8 september 2010

Österåkersmoderaterna fiskar röster...

Det är spännande att se hur Michaela Fletcher Sjöman, Moderaternas listetta och vårt nästa kommunalråd om M får förnyat förtroende, inte bara blivit naturvän utan också plötsligt insett att skolpengen behöver öka såhär en och en halv vecka före valet. Eftersom jag har varit väldigt engagerad i skol- och barnomsorgsfrågor under hela mandatperioden (d.v.s. även innan jag blev partipolitiskt aktiv) vet jag tyvärr att det brukar låta radikalt annorlunda när det inte är valtider. Läs t.ex. mitt inlägg angående debatten i kommunfullmäktige i våras, där det på inget sätt framkom att skolan, eller barnomsorgen för den delen, skulle satsas på. Helt enkelt eftersom allt redan är mer eller mindre perfekt här i Österåker, om man får tro våra Österåkersmoderater. Likadant har det låtit oavsett person och oavsett forum, från just Österåkersmoderaternas håll, under hela den mandatperiod som varit.

Barn med särskilda behov ska också få extra resurser, skriver Michaela. Det är ju fantastiskt bra om även Moderaterna nu är beredda att ge de här barnen vad de har rätt till enligt lagen, frågan är ju bara varför de inte har gjort det tidigare? Redan 2006/2007, när jag började engagera mig i dessa frågor, var många barn i behov utan extra stöd. Sedan dess har resurserna till dem bara minskat.

Men det är alltså inte så att jag tvivlar på att Moderaterna kommer att höja skolpengen 2011. Att inte utlova en viss höjning vore katastrof, både för skolorna och kanske också för Moderaternas valresultat. Men man måste komma ihåg att lärarnas löner ökar enligt avtal varje år - att endast säga att "skolpengen ska öka" är därför på inget sätt någon garanti för någon form av kvalitetsökning. Tvärtom är en frusen skolpeng alltid en kvalitetsminskning på ett eller annat sätt.

Fortfarande nämns dock ingenting om extra satsningar på förskola eller fritids. Det budgetförslag som förskolenämnden har lagt bjuder inte på några större överraskningar tyvärr. Man väljer (naturligtvis) att inte frysa/sänka barnpengen ett tredje år i rad. Men den höjning som föreslås kommer inte att kompensera de sista årens löneökningar varför den kraftiga minskning av barngrupper som så väl behövs lär utebli med den Moderatstyrda alliansens politik. Folkpartiet var det parti som drev den frågan hårdast inför förra valet, nu nämner de knappt minskade barngrupper med ett ord trots att de snarare ökat ännu mer sedan 2006 års lokala valaffischer om 14 barn per grupp.

Vill du rösta på ett parti som sätter högsta prioritet på våra barn och ungdomar, inte i första hand för att det är en viktig valfråga utan för att man bryr sig på riktigt? Vill du rösta på ett parti som tycker att det är självklart att inte ta ut för mycket skatt, men som samtidigt vågar erkänna att det kan vara värt att "ta tillbaks" en del av Österåkersallianens skattesänkningar (som gett medelinkomsttagaren ca 70 kr mer per månad och som praktiskt taget alla partier utom M kritiserat!) om det skulle visa sig bli nödvändigt för våra viktiga verksamheters skull - lägg din röst på oss i MP Österåker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar